Kveldstanker, om sex på sykehjem

 


 

Nabokommunen er en flott kommune for i den vokste jeg opp i. Der er det mange flinke politikere tror jeg og de tar de eldre på alvor forstår jeg. Der har de forstått at eldre også har sex, fantastisk. Sex er jo naturlig og selvsagt er eldre skapt for  ha sex.  Ellers så hadde naturen vært slik at en ting hadde grodd igjen på det ene kjønnet og på det andre kjønnet hadde noe ramlet av eller noe sånt. Men sånn er det ikke selv om noen kan tro at sånn var det når folk ble gamle. Når er folk gamle? Er det den biologiske alderen eller den alderen en føler seg å være i?  Det et godt at det er den biologiske alderen for noen dager kan jeg føle meg yngre og noen dager eldre. Det er helt normalt å føle seg både yngre og eldre av og til, det et alt etter som hvilken situasjon en er i. Mon tro om de i psykiatrien kaller det en "alder-polar" diagnose? 

Fra spøk til alvor så skal altså nabokommunen ta opp temaet sex på sykehjem i et møte i helse og sosialutvalget i neste uke. Der skal de ta opp hvordan de eldres seksualitet blir håndtert samt om det finnes noen strukturert opplæring av de ansatte som går på dette temaet.  Dette står i  dagens avis. 

Altså sånn i utgangspunktet når ting ikke gror igjen, skrumper inn eller faller av vil jeg tro at alle forstår at det  brukes eller kan brukes dersom en ønsker og vil det. Noen trenger kanskje litt tilrettelegging eller en pille for å få det til og noen ordner opp alene uten en partner for å si det sånn. Kanskje ikke minst med et skilt på døren "ikke forstyrr" ?  

Nærhet og omsorg er også en viktig del av livet når en blir eldre og det er viktig at de behovene også kan bli dekket men samtidig må en huske på at sex er ikke bare forbeholdt de unge eller de som har kommet i den andre pubertet: midtlivskrisen!

Ærlig talt så trodde jeg at de på sykehjem var så skrøpelige at de ikke klarte å utføre noen form for seksuelle aktiviteter da en nesten må ha en fot i graven før en får plass. Får en plass så er det ikke selvsagt at begge ektefellene får dele rom og noen ligger på tomannsrom. Særlig gøy å ha sex da liksom. At maten var næringsfattig og at de som ikke klarte å spise så godt selv ikke fikk den hjelpen de trenger slik at de kanskje for første gang lykkes med en slankekur om en ikke frivillig. Trodde de eldre ble puttet i seng før barnetv slik at personalet ble ferdig med kveldstellet før de dro hjem. 

Nei sånn er det vel ikke da ? Det er vel vin til maten og en kan velge selv når en vil legge seg og en kan kanskje finne en gammel flamme på sykehjemmet så blusser kjærligheten opp på nytt. 

Kanskje det er fint å være på sykehjem? 

 

Ønsker deg en riktig god natts søvn når du legger deg for natten og en fin dag i morgen. 

En stor takk til dere som jobber på sykehjem som yter en god tjeneste til beboerene. 

 

12 kommentarer

Margrethe

27.01.2017 kl.20:02

For et herlig flott innlegg! Dette er et viktig tema! Tommelen opp for denne kommunen! Fin kveld til deg :-)

tepausen.blogg.no

27.01.2017 kl.20:17

Margrethe: Koselig at du likte innlegget. Det er et viktig tema og det er bra at de setter søkelyset på det. Ha en fin kveld

frodith

27.01.2017 kl.20:50

Fint at noen tenker på dette temaet, sikkert aktuelt for NOEN i det minste :)

tepausen.blogg.no

27.01.2017 kl.20:52

frodith: Det vil jeg tro. Ha en fin kveld

karidansen

27.01.2017 kl.21:34

Ha-ha....nå gapskrattet jeg!! Temaet er alvorlig nok, men vinklingen din er herlig humoristisk!!:)

tepausen.blogg.no

27.01.2017 kl.22:25

karidansen: så herlig da at jeg fikk deg til å le litt. Temaet er viktig det. Ha en fin kveld

spisogspar

27.01.2017 kl.22:16

Ja dette er et viktig tema.... Og det varierer nok en del fra sykehjem til sykehjem hvor bra tilbud en får osv .... God natt til deg :)

tepausen.blogg.no

27.01.2017 kl.22:24

spisogspar: Det vil jeg tro i aller høyeste grad. Ha en fin kveld

dvergpinschere i mitt hjerte

28.01.2017 kl.00:10

Ja jeg har alltid tenkt som deg..at de er gamle og skrøplige når de er komme på sykehjem..og jeg har jobbet på sykehjem, og der var det sånn..nesten alle satt i rullestol, og trengte hjelp til det meste..men alle sykehjem har forskjellige avdelinger..så det er sikkert noen som dette er aktuelt for..Jeg er hjelpeleier og vi lærte jo på skolen, som er en vanlig fornuft..at om man så noen "kose seg" så trakk man seg stille ut, og lot de være i fred..Men sikkert fint å få fokus på dette.. Ha en god kveld og natt!

tepausen.blogg.no

28.01.2017 kl.00:29

dvergpinschere i mitt hjerte: Takk for fin tilbakemelding. Tror at det er godt at det settes fokus på dette. Ha en riktig god natt

maiken

29.01.2017 kl.19:49

Det er et "tøttsji" tema du tar opp, om enn på en humoristisk måte.

For her finnes virkelig mange etiske dilemmaer knyttet opp mot dette. Jeg har opplevd litt av hvert på sykehjem når det gjelder sex eller ikke. Nærhet for den sags skyld. Og personalet er ofte dypt uenige om hva som er riktig å foreta seg når man kommer opp i kinkige situasjoner. Man må huske på at som oftest er det ikke mellom ektefeller dette er aktuelt. Det er mellom andre pasienter som ofte er demente og der den ene eller begge har ektefeller /partnere, barn som synser osv.

Mange etiske dilemmaer...

tepausen.blogg.no

29.01.2017 kl.22:50

maiken: Derfor er det bra at dette temaet blir tatt opp på et møte. Det blir nok belyst fra ulike synspunkter og det etiske er selvsagt viktig.

Skriv en ny kommentar

tepausen.blogg.no

tepausen.blogg.no

54, Sola

Jeg er glad i livet og det er så mye å oppleve og det er spennende å se hva hver dag bringer. Elsker en god kopp te og har en liten lidenskap for tekopper. Elsker å lese bøker og er med i en lesesirkel. Ellers liker jeg å være kreativ med ulike håndarbeide. Har en brun labrador som gir mye glede og han tror ennå at han er en valp. Er litt opptatt av mindfulness, å være tilstede, det er her og nå vi lever, i øyeblikket. Blogger litt fra hverdagen min.

Kategorier

Arkiv

hits